• +90 212 438 0464

AR-GE ve Tasarım Merkezi Faaliyetlerinde Kullanılacak Makina ve Teçhizat Alımlarında KDV İstisnası Uygulaması

AR-GE ve Tasarım Merkezi Faaliyetlerinde Kullanılacak Makina ve Teçhizat Alımlarında KDV İstisnası Uygulaması

  • 4691 sayılı Kanun kapsamındaki teknoloji geliştirme bölgesi ile ihtisas teknoloji geliştirme bölgesinde,
  •  5746 sayılı Kanun kapsamındaki Ar-Ge ve tasarım merkezlerinde,
  • 6550 sayılı Kanun kapsamındaki araştırma laboratuvarlarında

Ar-Ge, yenilik ve tasarım faaliyetlerinde bulunan şirketlerin Ar-Ge, yenilik ve tasarım faaliyetlerinde kullanacakları yeni makina ve teçhizat alımları için  1/5/2018 tarihinden itibaren geçerli olacak şekilde KDV’den istisna tutulmasına karar verilmitir.

– Ar-Ge, yenilik ve tasarım faaliyetinde bulunanlara istisna kapsamında teslim edilecek makina ve teçhizatın, münhasıran Ar-Ge, yenilik ve tasarım faaliyetinde kullanılması gerekmektedir.

– İstisna “yeni” makina ve teçhizat teslimlerine tanındığından, istisna kapsamında teslime konu edilecek makina ve teçhizatın ikinci el olmaması gerekmektedir.

– İstisna kapsamında alınan makina ve teçhizatın, teslim tarihini takip eden takvim yılının başından itibaren üç yıl içinde; Ar-Ge, yenilik ve tasarım faaliyetleri dışında kullanılması, elden çıkarılması veya kiralanması durumunda vergi ziyaı cezası uygulanarak gecikme faizi ile birlikte tahsil edilir.

Bir malın istisnadan yararlanabilmesi için, istisna belgesi eki listede yer alması ve makine ve teçhizat niteliğinde olması gerekir.

 

İstisnadan Nasıl faydalanacağız  ?

 İstisna kapsamında makina ve teçhizat satın almak isteyen alıcılar, ilgili birimlerden alacakları belge vergi dairesine istisna belgesi almak için başvuruda bulunurlar. Başvuruda bulunanlar tarafından istisna kapsamında alınacak makina ve teçhizat listesi elektronik ortamda sisteme girilir.

2- İlgili vergi dairesi tarafından gerekli kontroller yapıldıktan sonra şartları sağlayanlara elektronik olarak sisteme girilen makina ve teçhizatla sınırlı olmak üzere istisna belgesi verilir.

3- Vergi dairesinden alınan istisna belgesinin alıcı tarafından onaylanmış bir örneği alıcılar tarafından satıcılara verilir.

4- Satıcı firma, istisna belgesi ekinin ilgili bölümünü fatura tarihi, numarası, mal miktarı ve tutarını belirtmek suretiyle onaylar ve bir örneğini alır. Teslim gerçekleştikçe alıcı ve satıcı alım/satım bilgilerini elektronik ortamda sisteme girerler.

5- İstisna kapsamındaki makine ve teçhizatın ithalat yoluyla temin edilmesi halinde söz konusu belge, ilgili gümrük idaresine ibraz edilir. İstisna belgesindeki istisna kapsamında ithal edilen makina ve teçhizata ilişkin bölüm doldurulduktan sonra ilgili gümrük idaresi tarafından bu bölüm de onaylanır.

blog resim

Copyright @2022 PMDTR Designed By EYTSOFT