• +90 212 438 0464

Yurt dışı hizmet faturası Nasıl Düzenlenir ?

Yurt dışı hizmet faturası Nasıl Düzenlenir ?

Yurt dışı ile gerçekleştirilen ticari işlemlerinin belgelendirme süreçleri zorlayıcı olabilir. Bu nedenle e-ihracat fatura hizmetini alarak, faturalandırma işlemlerini hızlandırabilirsiniz.

Aynı zamanda yurt dışından adınıza ve ya şirketinize kesilen faturalar, sektöre göre farklılık gösterebilir. Yurt dışından gelen fatura detaylarını anlatmak adına aşağıda maddeli olarak yazdım.

  • Hizmet ve danışmanlık faturaları

  • İnternet reklamları ve sponsorluk ve sosyal etkileşim faturaları (Ör. Google, Facebook, Instagram, Snap, Apploving)

  • SAAS faturaları (Ör. Linkedin, Slack, Pipedirve, Mailchimp, Zendesk, Docusign, Adobe, Zoom)

  • Yazılım faturaları (Ör. Sap, Oracle, Unity, canva)

  • Alan kullanım faturaları (Ör. AWS, Google cloud)

  • Gayrimaddi hak faturaları (Ör. Lisans know-know, royalty)

  • Komisyon faturaları

Yurt dışı faturalarında, iki ülkenin  vergi kanunları birbirinden farklı olduğundan iki ülke de bu fatura üzerinden vergi almak ister. Bizim örneğimiz üzerinden gidecek olursak, yurt dışındaki ülkelerin , kesilen faturadan dolayı ilgili firmadan kendi kanunları gereği vergiyi alır. Ancak, Türkiye’de vergi dairesi de vergiyi, ödemeyi yapan şirketten stopaj adına kesinti olarak almak ister.

Bu vergi sorununu ortadan kaldırmak adına ülkeler kendi aralarında Çifte Vergilemeyi Önleme Anlaşması (ÇVÖA) imzalar.

Konuyu detaylandırmadan önce, “Çifte Vergilemeyi Önleme Anlaşması nedir?” diye yazımızda değinmek istedim.

Çifte vergilendirme, vergilendirme zorunluluğu olan bir gelir unsurunun , iki ülke arasında vergi konusu olmasıdır. Yani, aynı gelirin elde edildiği ülkede vergilendirmesinin ardından  geliri elde edenin yerleşik olduğu yerde de vergilendirilmesidir. Bu durumu gidermek amacıyla iki veya daha fazla ülke  Çifte Vergilemeyi Önleme Anlaşması (ÇVÖA) imzalarlar.

Çifte Vergilemeyi Önleme Anlaşması hakkında bilinmesi gerekenler ; 

1. Hizmet aldığınız firma hangi ülkede bulunmaktadır ? (Mukimlik belgesi)
2. Bu ülke ile Türkiye’nin mevcut  imzaladığı ÇVÖA var mı?
Dipnot : Türkiye’nin hizmet aldığınız ülke ile bir anlaşması yok ise sadece %20 stopaj yapabilirsiniz.
3. Faturaya konu edilen hizmet bu anlaşmanın hangi madde ve unsuruna girer?
4. Hizmetten Türkiye’de mi faydalanıldı yoksa yurt dışındaki bir proje için mi kullanıldı?

Not: Hizmetten Türkiye’de yararlanılmadıysa , KDV veya stopaj uygulanmayacaktır.

Yurt dışı faturalarının kullanımının usül ve uygulamaları

Şirketlere ve iş yapılan sektöre göre farklılık gösteren yurt dışı faturalarının kullanımı ile ilgili detayları PremiumTAX olarak değinmek isteriz.

En yaygın olarak kullanılan hizmet, SAAS ve alan kullanım faturaları : 

Hizmet faturaları, SAAS faturaları ve alan kullanım faturalarının, Türkiye’de kayıtlara alınabilmesi ve iki ülke arasında ÇVÖA olmasına istinaden, KDV hesaplanması yapılması gerekir.

Kurumlar vergisi yönünden (yani stopaj) değerlendirme:

Mali idare, yurt dışından gelen belgeleri “gayri maddi hak” kapsamında olduğu kanısına göre, tüm yazılım ve hizmet faturalarından stopaj hesaplanmasını istiyor. Ancak benim görüşüme göre, 

Özellikle SAAS, alan kullanımı, aylık kullanım ücreti olan faturaların “ticari gelir” kapsamında değerlendirilmesi gerektiğinden stopaj hesaplanmasına gerek olmadığını düşünüyorum.

Yazılım faturaları

Yazılım faturalarının Türkiye’de kullanılabilmesi ve iki ülke arasında ÇVÖA olması durumunda:
Mali idare, yurt dışından gelen faturaları “gayri maddi hak” kapsamında değerlendirip, tüm yazılım faturalarından stopaj hesaplanmasını istiyor.

Yine aynı şekilde ben bu görüşe de katılmıyorum.

Eğer aldığınız yazılım üzerinde herhangi bir değişiklik hakkı, çoğaltma hakkı, kopyalama hakkı elde edilmiyor ise “ticari gelir” anlamında değerlendirilmesi gerektiğini düşüyorum ve stopaj hesaplanmasına gerek olmadığını düşünüyorum.

Fakat gelen faturanın içinde yazılım için lisanslama bedeli var ise stopaj hesaplanması gerekir. Bu sebeple yurt dışından gelecek olan faturanın mutlaka detaylandırılması, fatura içeriğinde yazılım bedelinin ayrı, danışmanlık/destek bedelinin ayrı, uyarlama bedelinin ayrı gösterilmesi gerekir.

Ayrı gösterildiği takdirde stopaj hesaplaması bu ayrımlara göre belirlenir. 

Faturaların içeriklerinin detaylandırılması stopaj hesaplarının doğru ve net bir şekilde tespit edilmesine olanak sağlamaktadır.

Danışmanlık ve serbest meslek faturaları

Yazılım faturalarının Türkiye’de kullanılabilmesi ve iki ülke arasında ÇVÖA olması durumunda:

KDV hesaplanması (KDV2) gerekir. Kurumlar vergisi yönünden (yani stopaj) değerlendirme;
Bu hizmet “serbest meslek” kapsamında değerlendirilir ve hizmeti veren kişi veya kişiler Türkiye’de 183 günden daha fazla kalıyor ise stopaj hesaplanması gerekir. Eğer hizmeti veren kişi veya kişiler Türkiye’de 183 günden daha fazla kalmıyor ise stopaja gerek duyulmaz.

Bu durumda faturayı oluşturan şirketin dar  ve ya tam mükellef olması durumunu değerlendirmemiz gerekmektedir.

''Rimuut'' şirketi tarafından faturalandırma 

Freelance çalışanların kullandığı bir alan olan Rimuut üzerinden faturalandırma yapılıyor ise süreçte bir takım çeşitlilikler oluşturur.

Eğer siz hizmeti Türkiye’de yaşayan birinden almış ama bu hizmeti Rimuut üzerinden faturalandırıyor iseniz, hizmet karşılığında fatura Rimuut tarafından kesilir siz de hizmet bedelini Rimuut’a ödersiniz.

Teoride bu hizmet “serbest meslek” kapsamında ve hizmeti veren kişi Türkiye’de 183 günden daha fazla kalmaktadır; yani bu durumda stopaj hesaplanması gerekir.

Ama görünürde fatura Estonya’dan geliyor ve Rimuut bunun “ticari gelir” kapsamında değerlendirilmesini istiyor ve stopaj hesaplanmaması gerektiğini iletiyor.

Bunun sonucu olarak, son zamanlarda Rimuut’tan ödeme alan freelancer’ların vergi dairelerine sıklıkla çağırıldıklarına tanık olmaya başladık.

En nihayetinde, yurt dışından gelen faturalarınız var ise ve  konuyu mutlaka detaylı olarak anlamanız gerekiyorsa, mali müşaviriniz ile birlikte mutlaka irdelemelisiniz.

Rimuut’tan gelen faturalar var ise benim önerim bu faturalar üzerinden stopaj hesaplanmasının yapılması yönündedir. Çünkü işin özünde işlem vergiye tabi bir işlem olarak değerlendirilmektedir.

 

blog resim

Copyright @2022 PMDTR Designed By EYTSOFT