• +90 212 438 0464

Teknoloji Geliştirme Bölgelerine Başvuru Süreci ve Aşamaları Konusunda Dikkat Edilmesi Gerekenler

Teknoloji Geliştirme Bölgelerine Başvuru Süreci ve Aşamaları Konusunda Dikkat Edilmesi Gerekenler

4691 Sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu doğrultusunda bölgelerde faaliyette bulunmak için kanunun belirtmiş olduğu şartların sağlanması gerekir. İlgili kanun kapsamında bölgede bulunmak için Teknokent Yönetici şirkete yazılım, tasarım ve Ar-Ge projesinin sunulması öncelikli aşamadır. Yönetici şirket tarafından projesi onaylanan şirketler bölgede faaliyet gösterebilmektedir ve bölgelerin sağlamış olduğu faydalardan faydalanabilecektir. Başvuru sürecini yeni kurulacak şirket ve bölge dışında faaliyet gösteren şirketler olarak farklı yol ile  ele almamız gerekmektedir.

Yeni Şirket Kuruluşu

Teknoloji Geliştirme Bölgesinde yer almak isteyen ve kurulmamış şirketler, Yönetici Şirkete projelerini sunarak, proje hakem heyetinin projeyi onaylanmasını beklemeleri gerekir. Bu süreçte personel sayısına göre ofis kiralaması yapılması gerekmekte olup, kiralayacağı ofisin tam adresiyle beraber kira kontratı imzalanmadan Teknokent Yönetim Şirketin vereceği resmi bir belge ile Ticaret Sicil Müdürlüğüne başvurarak şirket kuruluşu yapılabilmektedir. Projenin onaylanması ile beraber kira sözleşmesi devreye girmektedir.

Teknokent Bölgesi Dışında Faaliyette Bulunan Şirketler

Daha önce kuruluşu gerçekleştirilmiş bölge dışında yer alan şirketler, Teknokent Yönetim Şirketine proje sunarak, proje hakem heyetinin tarafından projenin onaylanmasının beklenmesi gerekmektedir. Bu süreçte  personel sayısına göre ofis kiralaması gerekmekte olup, kiralayacağı ofisin açık adresiyle  kira kontratı imzalanmadan Teknokent Yönetici Şirketinin vereceği belge ile Ticaret Sicil Müdürlüğüne  başvurarak adres değişikliğini gerçekleştirebilirler. Projenin onaylanması ile beraber kira sözleşmesi karşılıklı olarak yürürlüğe girmektedir. İki farklı şekilde açıklamış olduğumuz başvuru süreci Yönetici Şirket ve Proje Hakem Heyeti tarafından projesi onaylanan şirketler proje detayları kapsamında proje onaylanma tarihinden itibaren istisnalardan yararlanabilirler. Yararlanılan istisna kapsamında şirketler bağlı oldukları Vergi Dairelerine ve bağlı oldukları SGK Şube Müdürlüklerine, Yönetici Şirket tarafından alacakları istisna kabul belgelerini iletmeleri gerekmektedir. Vergi Dairesine ve SGK Şube Müdürlüğüne teslim edilen istisna yazılarında şirketlerin Kurumlar Vergisi, Gelir Vergisi, Damga Vergisi, KDV İstisnası (Yazılım projeleri), SGK İşveren Payı istisnaları bulunmaktadır.

 

Dikkat Edilmesi Gereken konular,

Teknoloji Geliştirme Bölgesinde bulunmak isteyen şirketlerin istisnalardan faydalanabilmesi için sunacakları projelerinin sürelerinin uzun olmasına özellikle dikkat etmesi gerekmektedir. Proje bitiminde proje süre uzatımı imkanı da bulunmaktadır.
Bölgede yer alan şirketler tek proje ile sınırlı kalmayarak daha fazla proje içinde faaliyette bulunabilirler.
Proje kapsamında çalıştırılacak personelin proje içeriğine uygun personel olması gerekir.
Proje başvuruları Yönetici Şirketlerine Ar-ge portal sistemi üzerinden yapılabilmektedir.
Proje başvurusu sırasında Yönetici Şirket banka hesaplarına proje başvuru bedellerini ödemeleri ve dekontlarını ilgili sisteme yüklemeleri gerekmektedir.
Proje kapsamında çalışacak Destek personellerin bildirilmesi gerekmektedir.
Proje kapsamında çalışacak personele ait özgeçmişlerin sisteme yüklenmesi gerekmektedir.
Proje portala girilirken kanun kapsamında izin verilen ve projenin belli bölümlerinin Teknoloji Geliştirme Bölgeleri dışında yürütülmesi gerekiyorsa Dışarıda Geçirilen Sürelerin girilmesi gerekmektedir.

 

TEK SEFERE  MAHSUS GİRİLECEK BİLGİLER
Teknokent Yönetim Şirketlerinin portalı üzerinden;
Firma Bilgilerini
Firma Ortak Bilgilerini
Firma Yetkili Bilgilerini

şirketlerin proje kabulunden sonra  Ar-Ge portal sistemine tanımlaması gereken tek sefere mahsus bilgi ve işlemlerdir. 

 

AYLIK OLARAK YAPILMASI GEREKEN İŞLEMLER
Bölgede yer alan şirketler aylık muafiyet raporlarını Yönetici Şirkete süresinde ulaştırması gerekmektedir. Burada dikkat edilmesi gereken husus muafiyet raporunda nelerin yer aldığı ve nelere dikkat etmemiz gerektiğidir. Muafiyet raporunda yanlış ve eksik bilgiler olması durumunda Yönetici Şirket tarafından onaylamamaktadır ve doğru bilgilerin sisteme girilmesi istenmektedir.

 

Muafiyet Raporunda Yer Alan Ve Dikkat Edilmesi Gereken Durumlar,


- Aylık olarak personel giriş-çıkış saatlerine göre hazırlanan bordrolar yapıldıktan sonra, bordro üzerinde yer alan Gelir Vergisi ve Damga Vergisi istisna tutarları
- Bordrolar dikkate alınarak hazırlanan SGK Bildirgelerinde yer alan SGK Primi İşveren Hissesi Desteği Tutarı
- 3065 Sayılı KDV Kanunu Geçici 20.Maddesi Gereğince KDV İstisna Tutarı
- Gümrük Vergisi İstisnası Tutarı
- Makine Teçhizat Alımındaki KDV İstisna Tutarı
- Proje Gider Bilgileri
- Proje Dışı Gider Bilgileri
- Proje Gelir Bilgileri
- Proje Dışı Gelir Bilgileri
- Proje İlerleme Raporları
- Proje Ürün Bilgileri
- Proje Dış Ticaret Bilgileri
- Proje Ar-Ge Fon Destekleri
- Proje Akademik Yayınları
- Proje Fikri ve Sınai Mülkiyet Hakları yazılmalıdır.

Yukarıda yazılan bilgiler Yönetici Şirket portalı üzerinden Ar-Ge Portal sistemine tanımlanmaktadır.

 

YILLIK İŞLEMLER

Bölgede yer alan firmalar aylık olarak Yönetici Şirketlere iletmiş oldukları muafiyet raporlarının onaylanmasından sonra takip eden yılın başında Yönetici Şirkete Yıllık Faaliyet Raporu teslim etmek zorundadırlar. Yıllık Faaliyet Raporu için ayrıca bir bilgi girişi yapılmasına gerek olmamakla beraber aylık muafiyet raporlarının toplamı olarak düşünebiliriz.

Kaynak: www.MuhasebeTR.com http://www.muhasebetr.com/yazarlarimiz/barbarosucar/001/

blog resim

Copyright @2022 PMDTR Designed By EYTSOFT