Şahıs Firması Kurulumu ve Gerekli Evraklar
Şahıs Şirketi,
Kuruluşunun basit ve hızlı olması nedeniyle daha fazla tercih edilen şirket türüdür. Şahıs şirketlerinin özellikliklerini yakından tanıyalım:
Bir ortak paylarını devretmek ya da satmak istediği takdirde tüm ortakların bu işleme onay vermesi gerekir. Yani oybirliği şarttır. Ortaklık devri gibi hususların çok zor olmasından dolayı şahıs şirketleri genellikle tek kişi tarafından kurulur.
Şahıs şirketi kurucusu veya ortakları hukuki olarak gerçek kişi kabul edilirken firma ile ilgili borçlardan ve yükümlülüklerden kişiler tüm mal varlıkları ile sorumlu tutulurlar. Şahıs şirketi kurmanın aşama aşama ve şahıs şirketi kurarken gerekli evrakların neler olduğu yazımızın sonraki bölümlerinde değineceğiz.
Kimler Şahıs Şirketi Kurabilir?
Şahıs şirketi kurmak için yaş sınırı 18’dir. Devlet memurları kanunen bir tacir olarak sınıflandırılamadığı için şahıs şirketi kuramazlar. Devlet memurları dışında herhangi bir kişinin şahıs şirketi kuramaması için bir neden yoktur. Örneğin, başka bir yerde çalışanlar da ve ya sermaye şirketi sahipleri de şahıs şirketi kurabilirler.
Şahıs Şirketi Nasıl Kurulur?
Bir şahıs şirketi kurmak istiyorsanız muhatabınız vergi dairesi olacaktır. İlk aşama olarak gerekli belgeleri toplayarak başlanması gerekiyor. Bu belgeleri vergi dairesine şahsen teslim edebilir veya bir mali müşavir ile anlaşıp vekalet vererek şahıs şirketi başvurusunun tamamlanmasını sağlanabilir.
Vergi dairesinin görevlendirdiği müfettişler tarafından denetlendikten sonra şartlar uygun bulunduğu takdirde şirketinizi birkaç gün içerisinde kurabilirsiniz. Gelin şahıs şirketi kurma aşamalarına birlikte bakalım:
- İkametgah bilgileri, kurucunun nüfus cüzdanı fotokopisi, imza sirküleri ve imza tescil beyannamesi gibi gerekli bilgiler alınır.
- Şirket kaydı yapılır.
- Vergi hesap numarası için başvurulur.
- Gerekli defter beyan kayıtları ve başvuruları yapılır.
- Yoklama tutananağı vergi dairesi memurları tarafından tutulur.
- Vergi hesap numarası alınır.
- Vergi levhası ve yazar kasa levhası alınması konusunda bilgi verilir.
- Sicil gazetesine ilan verilir ve ilgili ticaret odasına ve ya esnaf sicil ile esnaf odasına kaydı yaptırılır.
- İş yeri açma ve çalıştırma ruhsatı çıkartılması için bilgilendirilir.
- SGK ve Bağ-Kur işlemleri yapılır.
Her şeyin online platformlarda takip edildiği bu dijital zamanda internetten şahıs şirketi kurmak da mümkündür.
