Kapasite Raporu Kullanım Alanları ve Faydaları
Kapasite Raporu Nerelerde Kullanılır
Bu makalemizde Kapasite Raporunun Kullanım Alanları, Kapasite Raporu Nerelerde Kullanılır, Kapasite Raporu Ne işe Yarar, Kapasite Raporu Neden Gereklidir ve Kapasite Raporu hangi belgelerin alınmasında kullanılır gibi sorularınıza cevap bulmaya çalışacağımız bir yazı olacaktır.
Sanayi Sicil Belgesi Vize Alımında Kapasite Raporu
Bildiğiniz üzere sanayi işletmeleri (yeni düzenleme ile yazılım firmaları da bu kapsama dahil edildi) üretime başladıktan sonra iki ay içerisinde Sanayi Sicil Belgesi almak zorundadırlar. Bir işletmenin imalat yaptığı her üretim yerini Sanayi Sicil Bilgi Sistemi’ne etmesi ve Sanayi Sicil Belgesi alması gereklidir. Sanayi Sicil Belgesinin alınmasına dayanak olacak belge Kapasite Raporu belgesidir. Kapasite Raporu nedir?
Sanayi Sicil Bilgi Sistemine Kapasite Raporunda tespit edilen bilgiler girilmektedir. Kapasite Raporunda yapılacak değişikliklerin de Sanayi Sicil Bilgi Sistemi’ne girişinin yapılması ve gerektiğinde evrakların Sanayi Ticaret İl Müdürlüklerine elden teslim edilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde 6948 Sayılı Sanayi Sicil Kanunun 11 maddesine göre idari para cezası uygulanır. Sonuç olarak Sanayi Sicil Belgesine sahip olan firmaların Kapasite Raporundaki her değişikliği bildirmesi gerekmektedir.
Anlaşılması gereken bir diğer konu ise Mikro ölçekli işletmelerin Kapasite Raporu olmadan da Sanayi Sicil Belgesi alabilecekleridir. Bu konuları Sanayi Sicil Belgesi makalemizde ve Mikro Ölçekli İşletmeler İçin Sanayi Sicil Belgesi makalemizde detaylı bir şekilde anlatmaya çalıştık. İncelemenizi rica ediyoruz. Sanayi Sicil Belgesi için Kapasite Raporu başvuru taleplerinizi danışman arkadaşlarımıza iletiniz. Sizlere en yüksek kalitede danışmanlık hizmeti sunacağımızdan emin olabilirsiniz.
Yatırım Teşvik Belgesi Alımında Kapasite Raporu
Yatırım Teşvik Belgesinde yatırımın karakteristik değerlerini, yatırımın bu değerler ve tespit edilen şartlara uygun olarak gerçekleştirilip gerçekleştirilmediğini tespit etmekte en belirleyici nitelikteki belge Kapasite Raporu belgesidir. Bu sebeple Yatırım Teşvik Belgesi müracaatlarında firmalardan Kapasite Raporu talep edilir. Yatırım Teşvik Belgesine sahip olan firmalara KDV istisnası, gümrük vergisi muafiyeti, vergi indirimi, sigorta primi işveren hissesi desteği, faiz veya kar payı desteği, yatırım yeri tahsisi, sigorta pirim desteği ve gelir vergisi stopajı desteği gibi avantajlardan faydalanırlar. Bu desteklerden faydalanabilmek için öncelikle kapasite raporuna sahip olmalısınız. Yatırım Teşvik Belgesi için Kapasite Raporu taleplerinizi sitemizin iletişim linki üzerinden danışmanlarımıza iletebilirsiniz.
Dahilde İşleme İzin Belgesi Alımında Kapasite Raporu
Dahilde İşleme İzin Belgesi alımı için de Kapasite Raporu olmazsa olmaz bir belgedir. Dahilde İşleme İzni verilebilmesi için ihraç edilen mamulün veya yarı mamulün üretimi ile ilgili Kapasite Raporunun Gümrük idaresine verilmesi gerekmektedir. Aynı zamanda ürünün üretimi için arada bir yan sanayici var ise yan sanayiciye ait Kapasite Raporu da Gümrük İdaresine verilmektedir. Bu belgeler alındığı kurumdan (Ticaret Odası ve veya Sanayi Odası) tasdik edilmelidir. Dahilde işleme belgesine sahip olan ihracatçı firmanın hammadde maliyetleri bazı ürünlerde % 30’a kadar düşebilmektedir. Bu sebeple Dahilde İşleme İzin Belgesi ve Kapasite Raporu üretici firmalar için önemli belgelerdir. Dahilde İşleme İzin Belgesi için gerekli olan Kapasite Raporu taleplerinizi en hızlı şekilde sonuca ulaştırıyoruz. Kapasite Raporu başvurusundan belge teslimine kadar tüm süreçlerde en yüksek kalitede kapasite raporu danışmanlığı hizmeti vermekteyiz.
Yerli Malı Belgesi Alımında Kapasite Raporu
Yerli Malı Belgesi alımı için Kapasite Raporu olmazsa olmaz bir belgedir. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nca 13 Eylül 2014 tarihli ve 29118 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan tebliğde Yerli Malı Belgesi düzenlenmesi usul ve esasları belirlenmiştir. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nca hazırlanan tebliğde Yerli Malı Belgesine konu olacak ürünlerin Sanayi Sicil Belgesi içerisinde üretilen ürünler konusu içerisinde bu ürünlerin bulunması gerektiği belirtilmiştir. Bu ürünler aynı zamanda Kapasite Raporu Tablo 2’deki üretime konu ürünlerdir. Dolayısı ile bir firmanın Yerli Malı Belgesi alabilmesi için Kapasite Rapor ve bu Kapasite Raporu’na göre tanzim edilmiş Sanayi Sicil Belgesine ihtiyacı vardır. Kısaca özetlememiz gerekirse Yerli Malı Belgesi alınması için 3 ana şartın bulunması halinde Yerli Malı Belgesi düzenlenebilir. Bu şartlar;
1. Firmanın Sanayi Sicil Belgesi olması.
2. Firmanın üreteceği ürünlerin üretimi için esaslı işçiliğin Türkiye’de yapılması. (Bu aşamada Kapasite Raporu’nda detaylardan faydalanıyoruz.)
3. Ürünün yerli katkı oranının %/51 olması.
Yerli Malı Belgesi almak için ihtiyaç duyduğunuz Kapasite Raporunun alınmasında en yüksek kalitede danışmanlık hizmeti vermekteyiz. Yerli Malı Belgesi ile ilgili birçok güncel makaleye ve teknik bilgiye Yerli Malı Belgesi sitemizden ulaşabilirsiniz.
Gıda Sicil Belgesi Alımında Kapasite Raporu
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı il ve ilçe müdürlükleri tarafından belirli denetimler sonrasında verilen Gıda Sicil Belgesi için Kapasite Raporu talep edilmektedir. Kapasite Raporu düzenlenmeyen bazı konulara ise Ekspertiz Raporu istenmektedir. Bildiğiniz üzere ekspertiz raporları gıda maddelerinin üretiminde çalışma tezgahı, makine ve muharrir kuvvet uygulamadan doğrudan elle üretim yapan ve tüketicilere satan işletmelere verilir. Bu işletmelere örnek olarak odunlu taş fırınları, kasaplar, elle paketleme yapan mikro işletmeler, yufka ve kadayıf imalatçıları, börekçiler, simitçiler, mantı, erişte ve katmer üretimleri ve bitki kurutması yapan işletmeler vb…
Yukarıdaki örneklere daha fazla ilavelerimiz olabilir ancak konunun anlaşılması için yeterli olduğunu düşünmekteyiz. Gıda üretimi yapan firmaların almaları gereken Gıda Sicil Belgesi (Gıda Üretim İzin Belgesi) için Kapasite Raporu ve veya Ekspertiz Raporu alınması gereken belgelerdir. Kapasite Raporu ve veya Ekspertiz Raporunda belirtilen bilgiler Gıda Sicil Belgesi için referans olan bilgilerdir. Kapasite Raporunda üretim konusu Gıda Sicil Belgesi’nin de konusu olacaktır. Aynı zamanda üretimde kullanılan makine ve teçhizatların motor güçleri Gıda Sicil Belgesi’ne ödeyeceğiniz resmi ücretlerin belirlenmesinde kullanılmaktadır. Bu sebeple Kapasite Raporu Gıda Sicil Belgesi alınması için olmazsa olmaz bir belgedir.
Danışmanlık firmamız Gıda Sicil Belgesi için gerekli olan Kapasite Raporu ve Ekspertiz Raporlarının alınması konusunda en yüksek kalitede danışmanlık hizmeti sunmaktadır. Sitemizdeki online iletişim formu ve veya whatsapp iletişim modülünden danışmanlarımızla iletişime geçebilirsiniz.
İmalatçı Belgesi Almak İçin Kapasite Raporu
İmalatçı Belgesi alımında Kapasite Raporu referans alınır ve bu şekilde Kapasite Raporunun hazırlandığı oda (Ticaret Odası ve veya Sanayi Odası) tarafından düzenlenir. Bildiğiniz üzere İmalatçı Belgesi Kamu Kurumları ihalelerinde karşımıza çıkmaktadır. İmalatçı Belgesi düzenlenirken bir adet Kapasite Raporu onaylı sureti ve bu belge ile birlikte İmalatçı Belgesi verilir. Belgede kısaca #### Rapor tarihi ve #### TOBB onay sayılı Kapasite Raporunda ismi geçen ürünlerin imalatçısı #### firmasıdır şeklinde açıklama yapan bir belgedir. Kamu ihalelerinde sık sık karşımıza çıkan bu belgeye sahip olmak için Kapasite Raporunun güncel olması gerekmektedir.
İmalatçı Belgesi ve Kapasite Raporu taleplerinizi iletişim formu üzerinden ve veya telefon aracılığı ile danışmanlarımıza iletebilirsiniz. Danışmanlarımız bu belgelerin hızlı bir şekilde çıkarılması için size en yüksek kalitede hizmet vereceklerdir.
İmalat Yeterlilik Belgesi Alımında Kapasite Raporu
Sanayici firmaların kamu ihalelerinde çokça karşısına çıkan İmalat Yeterlilik Belgesi Kapasite Raporunda üretimi yapılan ürünlerin yine Kapasite Raporu’nda ki makineler ile üretebileceğini ve bu üretim için teknik yeterliliğinin olduğunu gösteren belgedir. İmalat Yeterlilik Belgesi için gerekli olan Kapasite Raporu belgesi taleplerinizi danışmanlarımıza iletebilirsiniz. Danışmanlarımız İmalat Yeterlilik Belgesini en kısa sürede çıkaracaklardır.
Çevre İzni Belgesi Almak İçin Kapasite Raporu
İşletmelerin Çevre İzin ve Lisanlar Yönetmeliği kapsamında değerlendirilmesi yapılırken üretim miktarları Kapasite Raporu’ndaki üretim miktarlarına bakılarak değerlendirilir. Çevre İzin ve Lisanlar Yönetmeliği içerisinde üretim faaliyetine verilecek lisansın türü ve firmadan talep edilecek bilgi, belge ve iyileştirmelere de alt yapı hazırlayan Kapasite Raporu oldukça önemli bir belgedir.
Gıda Sicil Belgesinde de anlatmaya çalıştığımız üzere eğer firmanın üretim konusuna Kapasite Raporu düzenlenmiyor ise işletmeler Kapasite Raporu yerine Ekspertiz Raporlarının Çevre Bilgi Sistemine yüklemeleri gerekmektedir. Akre Group Danışmanlık kuruluşumuz Çed Raporu, Çevre İzin ve Lisansları, Kapasite Raporu ve Ekspertiz Raporu alımı konusunda oldukça yetkin bir danışmanlık kuruluşudur. Çevre İzni için Kapasite Raporu başvuru taleplerinizi iletişim formu üzerinden yapabileceğiniz gibi telefonla danışmanlarımızı arayarak da yapabilirsiniz.
Kapasite Raporunun Dolaylı Faydaları
Sonuç olarak Kapasite Raporu ve Kapasite Raporundan sonra çıkarılması gereken belgeler (Yerli Malı Belgesi, Sanayi Sicil Belgesi, İmalatçı Belgesi, İşletme Kayıt Belgesi, İmalat Yeterlilik Belgesi, Dahilde İşleme İzin Belgesi, Yatırım Teşvik Belgesi) işletmenizin büyümesi ve bir çok konuda aranılır birer firma olmanızda sizlere faydalı olan belgelerdir. Bu belgelere sahip olduğunuzda ucuz elektrik kullanımı, ihracat teşviklerinden faydalanma, gümrük işlemlerinde kolaylıklar, kamu ihalelerinde tercih edilmeniz, fuarlara katılımlarda öncelikler ve masrafların kamu tarafından finanse edilmesi, vergi incelemelerinde kolaylıklar ve yurt dışından uygun hammadde temini gibi bir çok avantaja sahip olacaksınız.
Akre Group Danışmanlık firmamız imalat sektörünün ihtiyaç duyduğu bir çok ulusal ve uluslararası belgenin ve sertifikanın alınması konusunda en yüksek kalitede danışmanlık hizmeti sunmaktadır. Bizler sizlerin bilgi birikiminden faydalandığımız gibi sizlerin de bünyemizdeki danışman kadrosundan faydalanmanızı bekliyoruz. Makalemizi dikkatli bir şekilde okuduğunuz için teşekkür ederiz. Bir sonraki makalelerimizi takip etmek için sık sık sitemizi ziyaret etmeyi unutmayın.
Kapasite Raporu Danışmanlık Hizmetleri
Yukarıda belirttiğimiz gibi; Çevre İzni Belgesi, İmalat Yeterlik Belgesi, İmalatçı Belgesi, Gıda Sicil Belgesi, Yerli Malı Belgesi Dahili İşlemde İzin Belgesi, Yatırım Teşvik Belgesi ve Sanayi Sicil Belgesi Vizesi alma konusunda Kapasite Raporu, belirleyici belgeler arasındadır. Bu nedenle işletmeler için Kapasite Raporu almak, oldukça önemli bir işlemdir. Ancak Kapasite Raporu alma konusunda zorluk yaşayan işletmeler, danışmanlarımızla iletişime geçerek istedikleri an Kapasite raporu danışmanlık hizmeti alabilirler. Bu hizmet sayesinde sizler de çok kısa bir süre içerisinde, herhangi bir zorluk yaşamadan Kapasite Raporu belgesi alabilir ve Kapasite Raporu geçerlilik süresi bitimine kadar kullanabilirsiniz.
