Gider Pusulası Nedir ? Ne Zaman Düzenlenir ? Nasıl Hesaplanmalıdır
Gider Pusulası Nedir ? Ne Zaman Düzenlenir ? Nasıl Hesaplanmalıdır.
Ticari bir işlem gerçekleştirildiğinde zaman zaman vergi mükellefliği statüsünde eşit olmayabilir. Yani her zaman bir kurum ile bir kurum ticaret yapmayabilir. Bir kurumun, bir kişi ile ticaret yaptığı durumlarda farklı bir takım işlemlere ihtiyaç duyulur, standart evrakların dışında evraklar düzenlenmesi gerekir.
Gider pusulası belgesi ; ticari bir işlem yapıldığında, taraflardan birini kurum birinin kişi, diğer bir ifade ile taraflardan birinin vergi mükellefi olduğu, diğerinin olmadığı durumlarda düzenlenmesi gereken evraklardandır. Bu durumun yanısıra satışı gerçekleştirilen bir malın iadesi söz konusu ise gider pusulasının ayrıca düzenlenmesi gerekir. Bu belgenin oluşturulmasında gaye; işlemin kayıt altına alınmasını sağlayabilmektir.
İade işlemin ve taraflardan birini vergi mükellefi olmadığı durumda düzenlenen gelir belgesinin gelişigüzel düzenlenmesi gibi bir durum söz konusu değildir. Bu belge vergi usul kanunun 234. Maddesine göre düzenlenir, kanuni bir belgedir ve fatura niteliği bulundurmaktadır.
Fatura Ve Gider Pusulası Arasındaki Farklar Nelerdir ?
- Fatura, e-arşiv ve e-faturanın düzenleme işlemi mal ve ya hizmeti teslim eden tarafından düzenlenir. Gider pusulasında ise düzenleme sorumluluğu alıcı aittir.
- Faturada ya da e-faturada bedeli alıcı taraf öderken, gider pusulasında gideri satıcı taraf ödemektedir.
Gider Pusulası Kimler Tarafından Düzenlenmektedir ?
Gider pusulasının, fatura niteliği olduğuna değinmiştik. Bu bilgiye göre gider pusulası düzenleme işleminin, fatura v.v. vesikası düzenleme yükümlülüğü olan işletmeler tarafından düzenlenebileceği tanımlamasını yapmak doğru bir tespit olacaktır.
Vergi mükellefi işletmelerce yapılan ticari işlemlerde taraflardan birini vergi mükellefi olmadığında ve iade işlemi gerçekleştiği durumlarda bu pusula düzenlenir.
Gider Pusulası Nasıl Düzenlenmektedir ?
Oluşturulan gider pusulasında, söz konusu ticari faaliyetin niteliği, cinsi, mahiyeti, sayısı, fiyatı, vergi oranı ve tutarı, taraflara ait kişisel bilgileri ve banka hesap bilgileri, pusulanın düzenlenmesine dair tarih bilgisi muhakkak yer almalıdır.
Bu bilgilerin bulunmadığı belgeler geçersiz sayılacaktır ve eleştiri konusu olacaktır.
Gider pusulası mutlaka en az 2 nüsha şeklinde düzenlenmelidir.
Gider pusulası düzenlendikten sonra kesinlikle ve kesinlikle karşı tarafa imzalatılmalıdır. İmzalatılmadığı takdirde belge eksik sayılacaktır. Geçersiz olacağı gibi cezası da ağır olabilir olacaktır.
Gider pusulası düzenlemesi zorunluluktur. Bu anlamda bu belgeyi düzenlemeyenler 2008 yılı itibariyle yapılan düzenleme ile eksik düzenlenmiş ya da hiç düzenlenmemiş bir gelir belgesine dair mükellef tarafından ödenecek ceza 149 TL’den az olmamak kaydıyla planlanır. Bu ceza Özel Usulsüzlük Cezası kapsamında bir ceza da olabilir, vergi ziyaa cezası da olabilir.
