• +90 212 438 0464

EN YENİ FİNANSMAN YÖNTEMİ : KİTLESEL FONLAMA

EN YENİ FİNANSMAN YÖNTEMİ : KİTLESEL FONLAMA

EN YENİ FİNANSMAN YÖNTEMİ : KİTLESEL FONLAMA

Kitlesel Fonlama Nedir diyerek başlayacak olursak;

İngilizcede crowdfunding olarak adlandırılan kitle fonlama işlemi ; bir proje, girişim, hizmet ya da ürünün ticarileşmesi için gerekli olan fonun, dijital platformlarda yapılan tanıtım aracılığıyla toplanmasıdır.

Projeyi fonlamak için para yatıran  kişiler ise seçilen kitle fonlama yöntemine bağlı olarak, ilgili projeyi yatırım amacıyla ve ya destek amaçlı fonlayabilme imkanına kavuşmaktadır.

Türkiye’de Kitle Fonlaması üç şekilde yapılmaktadır;

- Ödül Bazlı

- Bağış Şeklinde

- Hisse bazlı Kitlesel Fonlama

 Biz Türkiye’ de en çok yaygın olan ‘’hisse bazlı kitlesel fonlama’’ ‘dan  bahsetmek istiyoruz.

Hisse bazlı kitlesel fonlama yönteminde kişi bir girişime ortak olarak o girişime / projeye yatırım yapmış oluyor. Yani, bu yöntem ile girişimden hisse satın alıyor. Girişimin başarılı olması durumunda yatırım yapan kişinin hisse değerleri artacağı gibi, girişimin başarısız olması sonucu yatırım yapan kişinin hisseleri de değersizleşebilmektedir.

 

Kitlesel Fonlama için Ülkemizdeki Yasal Çerçeve Nasıldır ?

Ülkemizde kitlesel fonlamanın hukuki olarak çalışması 7061 sayılı “Bazı Vergi Kanunları ile Diğer Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” ile 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu’nda yapılan değişiklik ile başlamıştır. Sermaye Piyasası Kanunu’na ilave edilen 35/A maddesine atıf ile hazırlanan “Paya Dayalı Kitle Fonlaması Tebliği (III-35/A.1)” ile yöntemin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar belirlenmiştir.

blog resim

Copyright @2022 PMDTR Designed By EYTSOFT